ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
04/08/2023 - 15:11

Μήπως είναι η ώρα ο ΟΦΗ να θωρακίσει τη δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες;

Στον ΟΦΗ έχουν μπει γερά θεμέλια. Είναι μια καλή στιγμή για μερικά βήματα (ακόμα πιο) μπροστά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

Μιας και το καλοκαίρι μας έχει προκύψει «βαρετό» μεταγραφικά - ευτυχώς - έχουμε την άνεση να συζητάμε και να ψαχνόμαστε και για άλλα θέματα γύρω από τον ΟΦΗ, όπως για παράδειγμα οι Ακαδημίες, που ούτως ή άλλως είναι για εμένα αγαπημένο θέμα.

Πριν λίγους μήνες, μετά κι από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον τότε Συντονιστή Ακαδημιών Σάββα Κωφίδη γύρω από τη φιλοσοφία και τον τρόπο δουλειάς των ομάδων Κ, είχα κάνει έναν αρκετά αναλυτικό απολογισμό για το πού βρίσκεται αυτό το κομμάτι. 

Η αλήθεια είναι ότι ενδιάμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, προέκυψαν κάποιες εξελίξεις. Ανέλαβε νέος Επικεφαλής ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, έγιναν κάποιες αλλαγές στο προπονητικό team, είδαμε για πρώτη φορά 6 παιδιά της Κ19 να μπαίνουν σε προετοιμασία της πρώτης ομάδας και 2 εξ’ αυτών (Σημαντηράκης, Καλαφάτης) να πηγαίνουν και στην Ολλανδία, ενώ πρόσφατα είχαμε και μία «περίεργη» είδηση, αυτή της μεταγραφής του Ρολάκη στην Κ19 του Ολυμπιακού.

Ταυτόχρονα, το παιδομάζωμα συνεχίζεται τόσο εντός Κρήτης, με προσθήκες στην Κ15 από το Ρέθυμνο, δοκιμές παιδιών από όλο το νησί, αλλά και δοκιμαστικά με μεγάλη συμμετοχή στην Ακαδημία του Ρεθύμνου, όσο και εκτός Κρήτης, με προσθήκες παιδιών από περιοχές όπως η Μυτιλήνη (με δέλεαρ την καλή δουλειά, αλλά και το Λύκειο Γαζίου), αλλά και δοκιμαστικά που προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ακαδημία της Αθήνας, με ένα ειδικό session μάλιστα να γίνεται με την παρουσία της ΠΑΕ (Ελευθεριάδης, Συκιωτάκης, Τσαμπούρης, Παπαϊωάννου) και να αφορά 60 παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Άφησα τελευταία την καθόλου ασήμαντη εξέλιξη, της συμμετοχής του Αποστολάκη στο EURO U19. Καιρό είχαμε να δούμε ένα διεθνή του ΟΦΗ σε μεγάλη διοργάνωση!

Δεν είναι και λίγα τα νέα για τις Υποδομές, για ένα διάστημα μόλις 4 μηνών… Ο στόχος όμως δεν είναι να κάνω μια σύνοψη των εξελίξεων, αλλά να επικεντρωθώ στα επόμενα βήματα. Είναι σαφές ότι γίνεται προσπάθεια, υπάρχει κινητικότητα, η δεξαμενή παιδιών που η ομάδα σκανάρει διευρύνεται διαρκώς, ενώ και η Διοίκηση επέλεξε για τη θέση του Κωφίδη από το πάνω ράφι, φέρνοντας έναν άνθρωπο με καλό βιογραφικό, μεγάλη εμπειρία και φιλοδοξίες. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πει ότι και έμπρακτα στηρίζει την επένδυσή της.

Ταπεινή μου άποψη είναι όμως, ότι χρειάζονται κι άλλα βήματα, ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά η ομάδα, σε αυτό τον τομέα. Σε αυτό το κείμενο θα σταθώ σε 3 σημεία, στα οποία ελπίζω πως η ΠΑΕ σύντομα θα επενδύσει. Διατυπώνοντας και τη - μάλλον αντιδημοφιλή - άποψη, πως είναι προτιμότερο προς αυτό το σκοπό, να θυσιαστεί κάποιο μπάτζετ που αφορά στην πρώτη ομάδα, καθώς θα συμβάλλουν σημαντικά στο δρόμο της αυτάρκειας που προσωπικά επιθυμώ για τον ΟΦΗ, χωρίς εξάρτηση από την τσέπη του ιδιοκτήτη του. 

  Φιλοξενία παιδιών εκτός Κρήτης

Γνωρίζω ότι έχει ήδη γίνει μια μεγάλη προσπάθεια με παιδιά από Κρήτη μεν, αλλά από πιο μακρινά στο Ηράκλειο μέρη, καθώς και κάποια παιδιά εκτός Κρήτης, για να εξασφαλιστεί στέγη κι ό,τι άλλο χρειάζεται. Ζουν στο Γάζι, κοντά στο ΒΑΚ, πάνε εκεί σχολείο (δεν ήρθε τυχαία η Πανελλήνια επιτυχία του Λυκείου της περιοχής) και έχουν την ευκαιρία να φιλοξενούνται μακριά από τις οικογένειές τους.

Θα ήταν ευχής έργο να μεγαλώσει αυτό το project, να μπορεί η ομάδα να φιλοξενεί περισσότερα παιδιά εκτός Κρήτης ώστε να μπορεί να δίνει ένα δυνατό δέλεαρ (πακέτο με το σχολείο), σε ταλέντα μικρής ηλικίας να βρεθούν στο ΒΑΚ. Προφανώς, το ιδανικό σενάριο θα ήταν ένας ξενώνας εντός του προπονητικού.

Κατανοώ ότι αυτό απαιτεί χρήματα για κτιριακές υποδομές, αλλά και θέσεις εργασίας, όμως νομίζω ότι θα κάνει πολύ καλό στην ομάδα και στο κομμάτι της προσέλκυσης ποιοτικών ταλέντων, αλλά και στο brand συνολικότερα.

  Δημιουργία Κ μικρότερων ηλικιών

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα παιδιά διαρκεί 8 με 10 χρόνια. Ένας Οργανισμός Εκπαιδευτικός, όπως είναι ο ΟΦΗ, με συγκεκριμένη φιλοσοφία και μεθοδολογία, όσο νωρίτερα αναλαμβάνει ένα παιδί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να το βοηθήσει να πιάσει το «ταβάνι» της προοπτικής του, αλλά δουλεύοντάς το στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σήμερα η Super League έχει επίσημα πρωταθλήματα (άρα και υποχρέωση στις ομάδες) για τρεις ηλικίες (Κ15, 17, 19). Όμως όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν τμήματα που ξεκινούν από 11 ή ακόμα και 9 ετών. Θα είναι καλό κι ο ΟΦΗ, έστω σταδιακά, να ακολουθήσει. Αλλιώς είναι να βάζει ένα παιδί στον τρόπο δουλειάς του στα 12, όταν ας πούμε μπαίνει στην εφηβεία και στο Γυμνάσιο, κι αλλιώς στα 14-15 ή και μεγαλύτερο. Ακόμα καλύτερο θα είναι να το βάλει από ακόμα πιο μικρό. Προφανώς με κανόνες, με επιλογή, με διαρκή αξιολόγηση, αλλά και αποχωρήσεις όταν χρειάζεται.

Σήμερα έχει την Ακαδημία του Ρεθύμνου που καλύπτει αυτές τις ηλικίες, αλλά και εκείνη της Αθήνας που καλύπτει και τις «μικρές» και τις μεγαλύτερες. Δεν αρκεί όμως νομίζω αυτό. Η δημιουργία μικρών γκρουπ (σε παιδιά Κ11 ή Κ9 που αγωνίζονται σε μικρότερους χώρους, ένα γκρουπ 13-14 παιδιών είναι υπέρ- αρκετό) θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.

Γνωρίζω και καταλαβαίνω πως κι αυτό απαιτεί επένδυση, χρήματα, προπονητές και βέβαια χώρους προπονητικούς. Μπορώ να υποθέσω επίσης, ότι μπορεί να μην το υποδεχτούν θετικά Ακαδημίες της πόλης, που στηρίζονται σε τέτοιες ηλικίες. Όμως 15 παιδιά ανά ηλικία, δε θα τους κάνουν τόσο πρόβλημα. Αντιθέτως, μπορεί να βοηθήσουν πολύ τον ΟΦΗ και τη στελέχωση των Κ του.

  Επαγγελματικά συμβόλαια σε παιδιά των Κ

Είναι μια τακτική που οι «μεγάλοι» και στην Ελλάδα την εφαρμόζουν. Προφανώς εφαρμόζεται και σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί και σαν επιβράβευση προς τα παιδιά, αλλά και σαν μια προληπτική κίνηση, ώστε να μη χάνονται, χωρίς να μπορεί η ομάδα στην ουσία να κάνει και πολλά, παιδιά που έχουν προοπτική (όπως συνέβη με τον Ρολάκη). Το συζητάμε συχνά και με τον Τσατσάκη, που το είχε γράψει εδώ και 8-9 μήνες

Σε καμία περίπτωση δεν εννοεί κανείς μαζικά συμβόλαια σε 15 παίκτες από κάθε Κ. Όμως, παιδιά που αξιολογούνται ως πιο προχωρημένα ή ως “project” για την ομάδα, πρέπει να μπαίνουν σε μια διαδικασία δέσμευσης. Όπως ξέρουμε και από την εμπειρία μας, οι ομάδες του εξωτερικού τα προσεγγίζουν από τα 15 και τα 16 τους, τα δελεάζουν (και εννοείται είναι μεγάλη ευκαιρία μια μετακίνηση στην Ευρώπη) και πληρώνοντας τροφεία, μπορούν και τα αποκτούν. Αυτό, όπως είδαμε πρόσφατα, μπορεί να συμβεί και με ομάδες εντός Ελλάδας.

Ίσως είναι μια καλή στιγμή ο ΟΦΗ να προστατεύσει την επένδυσή του στις Ακαδημίες, που σιγά-σιγά αποδίδει καρπούς. Να θωρακίσει δηλαδή τη δουλειά που γίνεται.

Και σε αυτό το κομμάτι, κατανοώ ότι απαιτείται επένδυση και χρήματα. Όμως, τα τροφεία του κάθε Μακατουνάκη και Κουτσουπιά, που λόγω εξωτερικού δε μπορείς να κρατήσεις εύκολα, μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτή τη θωράκιση. Όπως και τα αντίστοιχα τροφεία για τον Ρολάκη. Σε τελική ανάλυση, βρίσκω πολύ καλή ιδέα να γίνει ένα συμβόλαιο λιγότερο στην πρώτη ομάδα και να «δέσει» ο ΟΦΗ κάποια παιδιά, που έρχονται από πίσω.

Για να το κλείνω, μιας και είναι καλοκαίρι και κείμενα πολλών λέξεων δεν έχουν μεγάλη τύχη, πιστεύω πως ο ΟΦΗ, έχοντας χτίσει γερά θεμέλια στις αναπτυξιακές ηλικίες, πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις που θα τον αλλάξουν επίπεδο, θα μεγαλώσουν τη δεξαμενή του κι άλλο και θα τον βοηθήσουν να θωρακίσει όσα με τόσο κόπο έβαλε σε μία σειρά και πλέον αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα.

Παράλληλα, και σε επίπεδο business αν το δούμε, αυτή είναι μια επένδυση που θα τον σπρώξει προς την αυτάρκεια πολύ περισσότερο από μία ακόμα μεταγραφή, αφού θα δημιουργήσει ένα ανατροφοδοτούμενο μπάτζετ. 


Δείτε το Video

Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete